Skip to main content

Windows 10X is een nieuwe versie van Windows die vanaf de basis is opgebouwd voor nieuwe pc’s en die vanaf 2021 op hardware wordt geleverd. Het is gebouwd bovenop een nieuwe moderne versie van Windows genaamd ‘Windows Core OS’ die verouderde componenten uitput en functies ten gunste van moderne gebruikerservaringen en verbeterde beveiliging toevoegt.

Dit betekent dat alles, van de Windows Shell tot het onderliggende besturingssysteem, opnieuw is opgebouwd met moderne technologieĆ«n. Als gevolg hiervan ondersteunt Windows 10X geen oudere Win32-applicaties bij het opstarten. Op Windows 10X-pc’s in 2021 kunnen Microsoft Edge-, UWP- en webapps worden uitgevoerd.

Ondersteuning voor oudere Win32-toepassingen komt echter op een later tijdstip. Win32-applicaties worden standaard in een beveiligde container uitgevoerd, wat betekent dat die legacy-applicaties de systeemprestaties en de batterijduur niet kunnen beĆÆnvloeden wanneer ze worden gesloten. Windows 10X is als gevolg hiervan een veel veiliger en stabieler besturingssysteem, omdat oudere apps geen mogelijkheid hebben om bitrot te veroorzaken.

Een nieuwe gebruikerservaring

Windows 10X laptop

Windows 10X heeft een nieuwe shell – de gebruikersinterface – die is gebouwd met moderne technologieĆ«n. Het is een adaptieve gebruikerservaring die zich kan aanpassen aan de “houding” van uw apparaat. Bij een opvouwbare pc kan de gebruiker deze bijvoorbeeld op verschillende manieren gebruiken; als laptop of tablet, of in tentmodus voor films. Daarom moet de gebruikersinterface worden aangepast om de beste ervaring te bieden, ongeacht de manier waarop uw apparaat wordt gebruikt.

Dit betekent ook dat legacy shell-elementen, zoals het Configuratiescherm, Bestandsverkenner en foutdialoogvensters en -pictogrammen zijn verdwenen. Omdat Microsoft de hele schaal heeft herbouwd, bevat deze geen van de oude dingen die Windows 10 zo inconsistent maken als het gaat om de gebruikersinterface. De Windows Shell op Windows 10X zou veel consistenter moeten zijn.

Bij de lancering zal Windows 10X alleen beschikbaar zijn op traditionele clamshell-pc’s die voornamelijk gericht zijn op de zakelijke markt. Het platform zal uiteindelijk worden geleverd op nieuwe apparaatvormfactoren, zoals opvouwbare pc’s, maar dat zal niet gebeuren in 2021.

Een nieuw startmenu

Windows 10X start menu

Microsoft herontwerpt de Start-menu-ervaring met een focus op productiviteit. Het heeft een systeembrede zoekbalk bovenaan die ook op internet kan zoeken. Een raster met geĆÆnstalleerde apps daaronder in plaats van live-tegels.

Het heeft een gebied met recente activiteiten dat dynamisch wordt bijgewerkt met dingen waar de gebruiker rechtstreeks in wil springen. Hier worden recente Office-documenten en bezochte websites. De lijst met apps kan worden aangepast, met de mogelijkheid voor gebruikers om te herschikken welke apps worden weergegeven.

Een nieuwe taakbalk

Taakbalk

Ook is er een nieuwe adaptieve taakbalk met een gecentreerd ontwerp. De Start- en Taakweergave-knoppen verschijnen in het midden, met actieve en vastgezette apps tussen de twee. Wanneer je een app opent, spreiden de Start- en Taakweergave-knoppen zich voorzichtig uit elkaar, waardoor de taakbalk er veel vloeiender uitziet.

Er zijn enkele nieuwe animaties; de Start- en Taakweergave-knoppen hebben hun eigen animaties wanneer je erop klikt. Ook is er een subtiele stuitering naar app-pictogrammen wanneer je actieve apps minimaliseert naar de taakbalk. Naast het nieuwe ontwerp zijn er ook maximaal drie verschillende taakbalkformaten: klein, middelgroot en groot. Groot is geweldig voor tablets, terwijl middelgrote en kleine de formaten nabootsen die we vandaag al hebben op Windows 10.

Op tablets kunnen gebruikers nu overal op de taakbalk omhoog vegen om toegang te krijgen tot het Start-menu, waardoor het voor touch-gebruikers gemakkelijker wordt om hun lijst met apps te openen. Je hoeft niet langer op de specifieke Start-knop te drukken om toegang te krijgen tot uw Start-menu.

Een nieuw actiecentrum

Actiecentrum

Naast de nieuwe Start- en Taskbar-ervaringen, is er ook een nieuw Action Center om hen te complimenteren. Dit nieuwe actiecentrum legt meer de nadruk op snelle acties, met de mogelijkheid om in specifieke snelle acties te springen voor verdere controle zonder het actiecentrum helemaal te verlaten.

Het is ook zo ontworpen dat het een controlecentrum nabootst, met meldingen erboven in een apart vak. Dit nieuwe actiecentrum bevat zaken als volumeregeling, stroomopties en batterijpercentage. Ook is er een nieuwe gebruikersinterface voor het besturen van de muziek. Je kunt dit menu vinden in het actiecentrum als er muziek wordt afgespeeld.

Dynamische achtergronden

Windows 10X Dynamic Wallpapers

Ik begrijp dat Windows 10X dynamische achtergronden bevat die van inhoud veranderen afhankelijk van verschillende factoren. Interne Windows 10X-builds hebben bijvoorbeeld een achtergrond met uitzicht op de bergen met ochtend-, middag-, avond- en nachtvarianten die worden weergegeven op basis van de werkelijke tijd van uw apparaat. Dit behang heeft schijnbaar ook dynamische wolken en vogels die zo nu en dan verschijnen.

Ik weet niet hoeveel van deze dynamische achtergronden aanwezig zullen zijn op Windows 10X, en ik weet ook niet hoe complex ze kunnen zijn. Het is echter leuk om meer aanpassingsopties voor gebruikers te zien.

Een nieuwe setup ervaring

Setupscreen

Omdat elk onderdeel van Windows 10X opnieuw is ontworpen, is ook de out-of-box-ervaring bijgewerkt met een moderne look en feel. Het leidt je nog steeds door het installatieproces van Windows, het selecteren van uw taal, aanmelden met een Microsoft-account en akkoord gaan met de algemene voorwaarden, maar Cortana is niet langer aanwezig tijdens het installatieproces. Het is een meer traditionele installatie-ervaring, die is verfraaid op 10X.

De nieuwe bestandsverkenner

File Explorer

Omdat Windows 10X een moderne kern heeft, zijn legacy-componenten zoals de klassieke bestandsverkenner niet langer aanwezig. Dit betekent dat Microsoft een nieuwe bestandsverkenner heeft gebouwd die specifiek is voor Windows 10X en die is gebouwd rond OneDrive. Windows 10X is een web-first besturingssysteem, en dat omvat ook hoe je bestanden op uw Windows 10X-pc opslaat en beheert. Standaard worden al jouw bestanden gesynchroniseerd met je OneDrive-account in de cloud, terwijl ze ook lokaal beschikbaar blijven op het apparaat.

Windows 10X binnen 10 minuten

Binnenkort verkrijgbaar

Windows 10X wordt dit voorjaar als eerste gelanceerd voor commerciĆ«le markten. De nieuwste versie van Windows wordt in 2021 niet gelanceerd op consumenten-pc’s. Deze versie is alleen bedoeld voor clamshell-pc’s, opvouwbare pc’s, tablets en andere vormfactorondersteuning vanaf 2022 en daarna.

Windows 10X heeft standaard geen in-box Mail- en Agenda-app meer. Het is verwijderd uit de eerste versie van Windows 10X omdat het platform is gericht op commerciƫle markten die waarschijnlijk Outlook Web zullen gebruiken of Outlook zullen streamen via Windows Virtual Desktop. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om de Mail- en Agenda-apps opnieuw te installeren vanuit de Microsoft Store als ze dat willen.

Windows 10X voor reguliere markten zal pas in 2022 plaatsvinden, wanneer onder andere Win32-app-ondersteuning naar het besturingssysteem komt als onderdeel van de Windows 10 “Nickel” -release die gepland staat voor de eerste helft van 2022.

Omdat Windows 10X een nieuw besturingssysteem is, wordt het niet uitgebracht als update voor bestaande Windows 10 pc’s. Gebruikers kunnen Windows 10X niet installeren op een apparaat dat om te beginnen niet met Windows 10X is geleverd. Er zullen geen officiĆ«le ISO-media zijn en je kunt Windows 10X niet alleen kopen om op uw bestaande apparaat te installeren. Het is alleen voor nieuwe pc’s.

Bron: Windows Central

Close Menu