Skip to main content
  • Onderstaande grafiek toont de tijd die een computer nodig heeft om wachtwoorden te kraken.
  • Een wachtwoord van 8 standaardletters bevat 209 miljard mogelijke combinaties, maar een computer kan dit direct berekenen.
  • Het toevoegen van één hoofdletter aan een wachtwoord verandert het potentieel van een computer om een wachtwoord te kraken drastisch, waardoor het wordt uitgebreid tot 22 minuten.
  • Het hebben van een lange mix van hoofdletters en kleine letters, symbolen en cijfers is de beste manier om uw wachtwoord veiliger te maken.
  • Een wachtwoord van 12 tekens met ten minste één hoofdletter, één symbool en één cijfer zou 34.000 jaar duren voor een computer kraakt.

Veel voorkomende wachtwoorden

Terwijl wachtwoorden die op de lijst met de meest voorkomende wachtwoorden verschijnen zeker buiten gebruik moeten worden gesteld, kan zelfs een unieker wachtwoord gemakkelijk te kraken zijn als een computerprogramma de taak heeft om het systematisch te breken.

Zoals te zien is in gegevens van website-Security.org, kan het toevoegen van zelfs één hoofdletter aan een wachtwoord het potentieel ervan al drastisch veranderen. In het geval van een wachtwoord van acht tekens kan het nu in 22 minuten worden verbroken in plaats van onmiddellijk in één seconde – een toename van meer dan 1000 procent.

Hoewel de toegevoegde tijd in dit geval zeker niet goed genoeg is om met een bevredigend wachtwoord te eindigen, kunnen de hoge beveiligingsvoordelen van het gebruik van andere tekens dan kleine letters worden vermenigvuldigd. Bij gebruik van ten minste één hoofdletter en één cijfer zou een wachtwoord van acht tekens een computer nu 1 uur nodig hebben om te kraken. Voeg nog een symbool toe en het duurt acht. Om een wachtwoord echt veilig te maken, kunnen nog meer tekens of meer dan één hoofdletter, cijfer of symbool worden toegevoegd. Een wachtwoord van twaalf tekens met één hoofdletter, één cijfer en één symbool is bijna onbreekbaar, waardoor een computer 34.000 jaar nodig heeft om te kraken.

Een tabel die laat zien hoe veilig een wachtwoord is & hoelang het zou duren voor een computer om het wachtwoord te kraken.

Dit gebeurt omdat wanneer we meer soorten tekens gebruiken, de potentiële combinaties vormen vormen van het wachtwoord exponentieel toenemen. Met slechts 26 kleine letters heeft een wachtwoord van acht tekens 26 ^ 8, dus ongeveer 209 miljard mogelijke combinaties. Als we de hoofdletters optellen, komen we al uit op 52^8, zo’n 53,5 biljoen combinaties. Met de cijfers erin is het 62^8 of 218 biljoen combinaties. Symbolen voegen nog een groot potentieel voor beveiliging toe, maar omdat alleen het handjevol dat op computertoetsenborden wordt weergegeven, handig in gebruik is, verhoogt dit het aantal combinaties opnieuw tot ongeveer 90 ^ 8 of 430 biljoen combinaties.

Password Manager

Vaak hoor je dat bedrijven adviseren om voor ieder platform een uniek, lang & complex wachtwoord te kiezen. Als je al deze wachtwoorden allemaal zou moeten onthouden dan ben je wel even bezig. Daarom adviseren we bij Lantack altijd om een Password Manager te gebruiken. Daardoor hoef je nog maar één complex wachtwoord te onthouden. Al je andere complexe wachtwoorden worden namelijk volledig gemanaged via de password manager, zodat je niet meer hoeft na te denken over al je wachtwoorden.

Bij Lantack werken we met Keeper. Keeper is de best beoordeelde cyberbeveiligingssoftware die miljoenen mensen en duizenden bedrijven wereldwijd beschermt. Deze software slaat je gegevens veilig op, zodat je nooit meer een wachtwoord kwijt raakt, helpt je je wachtwoorden resetten & aanmaken én ze scannen zelfs of je wachtwoord(en) ergens op internet zijn gevonden en je krijgt hier vervolgens dan een melding van, zodat je direct je wachtwoord(en) kunt wijzigen.

Wil je weten of Keeper ook iets voor jouw bedrijf kan zijn? Neem dan contact op met onze sales.

Test of jouw wachtwoord veilig genoeg is

Security.org heeft een tool ontwikkeld die je op een veilige manier je wachtwoord laat invoeren en laat zien hoe veilig je wachtwoord nu echt is. Dit doen ze door te laten zien hoelang het zou duren voordat een computer het wachtwoord gekraakt heeft. Je wachtwoord wordt op geen manier opgeslagen en/of gedeeld.

Test via Security.org direct hoe veilig jouw wachtwoord écht is.

Close Menu