Skip to main content

Weet jij hoe je veiliger werkt met Multifactor Authenticatie? In deze rare tijden werken we allemaal net even anders. Veel mensen werken namelijk vanuit huis. De meeste mensen maken bij dit thuiswerken gebruik van Microsoft 365.

Doordat veel mensen normaliter alleen via het bedrijfsnetwerk konden werken is dit nu anders. Nu is het mogelijk om vanuit jouw thuisnetwerk naar de zaak te verbinden en dit brengt risico’s met zich mee. Zo is je thuisnetwerk vaak minder goed beveiligd dat het netwerk op kantoor. Hackers weten dit en proberen in het bedrijfsnetwerk in te breken via je thuisnetwerk.
Volgens Microsoft verminderd het risico op inbraak met 99% wanneer je multifactor authenticatie inschakelt.

Wat is multifactor authenticatie? En wat doet het?

Multifactor Authenticatie (MFA) brengt uiteenlopende voordelen met zich mee. Het is de veiligere methode van inloggen naast Singlefactor Authenticatie (SFA).

Het doel van MFA is het moeilijker maken om onbevoegde personen toegang te geven tot jouw account of data. MFA gaat vaak in combinatie met een token. Vaak gebruiken ze hiervoor een OTP (One Time Password), TOTP (Time-based One Time Password), SMS Token of Security Token. Dit zijn allemaal manieren om je inlognaam + wachtwoord methode te beveiligen met een extra verificatie laag.

Lantack ICT & Telecom Multi-Factor Authenticatie

MFA Verhoogd het vertrouwen in het bedrijf.

Een mooi voorbeeld hiervan is je bankrekening. Wanneer je een rekening opent en je alléén een wachtwoord hoeft in te stellen zonder een andere manier van verificatie vraag je je vast af of dit wel veilig genoeg is.
Op deze manier draagt MFA sterk bij het vertrouwen dat men in je bedrijf heeft. Tegenwoordig is het steeds belangrijker om te laten zien dat je betrouwbaar bent en MFA is een goede manier om betrouwbaar over te komen.

Is multifactor authenticatie de meest veilige methode?

Het antwoord daarop is, ja! Via informatie van Microsoft blijft dat Multi-Factor Authenticatie alle malafide inlogpogingen met wel 99,9% stopt.
Ben je benieuwd naar de details? Lees dan dit artikel op de website Microsoft.

Lantack ICT & Telecom Multi-Factor Authenticatie

Waar moet je rekening mee houden bij het gebruik van MFA?

Omdat je doormiddel van deze methode werkt met meer dan één verificatie methode is het dus verstandig om er altijd voor te zorgen dat je mobiele telefoon een volle batterij heeft en dat je natuurlijk niet vergeet mee te nemen. Het gebeurd vaak genoeg dat mensen om deze redenen niet konden inloggen op hun werkplek, omdat ze hun telefoon of lader vergeten zijn… ?

Heeft MFA ook nadelen?

Ja, MFA heeft zeker niet alléén maar voordelen. De nadelen die MFA met zich meebrengt zijn wel makkelijk te compenseren met de voordelen.

Een van de nadelen die MFA met zich meebrengt is dat het minder snel werkt. Je hebt namelijk een extra stap om te volgen en in het geval van TOTP en OTP kan het gebeuren dat je soms even een aantal seconden moet wachten voor je je token hebt ontvangen.
Sommige gebruiker ervaren dit als een hinder, maar zet dit tegenover de beveiligingsvoordelen en dan is het eigenlijk niet zo’n hinder meer.

Ook is het afhankelijk zijn van een code een nadeel. Mocht je je telefoon vergeten of geen internet hebben dan kan het zijn dat je geen code kunt ontvangen. Voor veel mensen is dit niet direct een probleem, omdat het gelukkig niet veel voor komt dat je je telefoon vergeet óf dat je geen internetverbinding hebt.

Meer uitleg over Multi-Factor Authenticatie?

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw omgeving? Of wil je lezen hoe MFA kan bijdragen aan de beveiliging van jouw PC? Lees ons artikel over ‘Weet jij hoe je moet omgaan met Phishing?‘ of neem contact op met een van onze engineers via de chat. We staan ook klaar om je alles te vertellen via 0164-650120 of via support@lantack.com.

Close Menu