Skip to main content
 • De geschiedenis van het klembord is een functie in Windows 10 & 11 die de 25 meest recente items bevat die je hebt gekopieerd of geknipt.
 • Druk op Windows + V om de geschiedenis van het klembord te openen en klik vervolgens op een item om het in het huidige programma te plakken.
 • Mac-computers hebben geen klembordgeschiedenis, maar u kunt een vergelijkbare functie toevoegen met hulpprogramma’s van derden.

Het klembord is zo’n fundamenteel onderdeel van het besturingssysteem van uw computer dat knippen, kopiëren en plakken waarschijnlijk de eerste drie commando’s zijn die de meeste mensen leren wanneer ze aan de slag gaan met een pc. Het is zo logisch en intuïtief dat je gemakkelijk vergeet dat het concept van een klembord moest worden uitgevonden – programmeurs Larry Tesler en Tim Mott maakten begin jaren zeventig kopiëren en plakken.

Maar hoe handig het klembord ook is, het is beperkt omdat het over het algemeen maar één item tegelijk kan bevatten. In Windows 10 kunt u de geschiedenis van het klembord echter inschakelen om door de laatste 25 items die u hebt geknipt of gekopieerd te bladeren en te plakken.

Dat betekent dat je gemakkelijk meerdere items aan het klembord kunt toevoegen en ze ergens anders kunt plakken, wat je de moeite kan besparen om heen en weer te gaan tussen twee programma’s om meerdere items te kopiëren en plakken.

Wat is klembordgeschiedenis in Windows?

Sinds 2018 heeft Windows 10 een klembordgeschiedenis die u kunt gebruiken om een lijst met recent gekopieerde items in elk programma te plakken. Op deze manier is het vergelijkbaar met de Spike in Microsoft Word, waarmee je meerdere items kunt knippen en plakken op een verbeterd klembord.

De geschiedenis van het klembord bevat de 25 meest recente tekstfragmenten, HTML en afbeeldingen die kleiner zijn dan 4 MB. Alle andere items – en grotere items – komen niet in de geschiedenis terecht. En met uitzondering van klemborditems die u vastzet in de geschiedenis, wordt de klembordgeschiedenis verwijderd telkens wanneer u de computer opnieuw opstart.

Klembord geschiedenis inschakelen in Windows 10 & 11

Als u de geschiedenis van het klembord wilt gebruiken in plaats van alleen het klembord met één item, moet u dit eerst inschakelen in Instellingen. Het is misschien standaard ingeschakeld, maar het duurt maar even om te controleren.

Wanneer je de Windows-toets + V knoppen in toetst krijg je je klembord te zien, deze geeft vervolgens de melding dat de geschiedenis nog niet is ingeschakeld en dan kan je de geschiedenis meteen inschakelen. Het is ook mogelijk om dit via de instellingen in te schakelen met de volgende stappen:

 1. Klik op de knop Start en klik vervolgens op Instellingen.
 2. Klik op Systeem.
 3. Klik in het navigatievenster aan de linkerkant op Klembord.
 4. Zorg ervoor dat de schakelaar in het gedeelte Klembordgeschiedenis is ingeschakeld door deze naar rechts te vegen.

De geschiedenis van het klembord bekijken en gebruiken

Zodra de geschiedenis van het klembord is ingeschakeld, kunt u deze bekijken door op elk moment en in elk programma op Windows + V te drukken. U ziet een pop-upvenster met de laatste 25 items die naar het klembord zijn gekopieerd of geknipt.

 • Om een item te plakken, bladert u door de lijst en klikt u op het item dat u wilt plakken op de huidige cursorpositie in het actieve programma.
 • Als u een klemborditem aan de geschiedenis wilt vastzetten, zodat het ook blijft staan nadat u uw pc opnieuw hebt opgestart, klikt u op de drie stippen rechts van het item en kiest u Vastzetten.
 • Als u een item onmiddellijk van het klembord wilt verwijderen, klikt u op de drie stippen rechts van het item en kiest u Verwijderen.
 • Om de volledige geschiedenis van het klembord te wissen en opnieuw te beginnen, klikt u op de drie stippen rechts van het item en kiest u Alles wissen.

Klembordgeschiedenis gebruiken op een Mac

Helaas ondersteunt Mac een klembordgeschiedenis niet op dezelfde manier als Windows. U kunt alleen het meest recent geknipte of gekopieerde item plakken.

Om meer te doen, kunt u een klembordhulpprogramma van derden installeren. Er zijn er verschillende om uit te kiezen, zoals de eenvoudige en gratis CopyClip of PasteBot, die €12,99 kost.

Close Menu