Skip to main content

Weet jij hoe je moet omgaan met Phishing? Helaas gebeurd dit steeds vaker. In tijden van crisis vinden cybercriminelen een manier om een slaatje te slaan uit de situatie. Ieder jaar weer zijn er te veel mensen én organisaties die met open ogen in deze vorm van oplichting trappen. Er zijn diverse soorten vormen van internetoplichting, maar phishing is een van de meest bekende. Phishing gaat om het verkrijgen van gevoelige informatie, zoals bank- of persoonsgegevens.

 

1. Let op de aanhef van de (phishing) mail

Phishing mails starten vaak met een onpersoonlijke aanhef als ‘Beste heer/mevrouw’, ‘Dear sir/madam’, ‘Beste klant’ of iets wat hier op lijkt. Als je op deze onpersoonlijke manier wordt aangesproken via de mail, mag je er zeker van zijn dat je te maken hebt met phishing. Banken en bedrijven waar spreken je op z’n minst aan met je eigen achternaam.

 

2. Let op de vorm en inhoud van de (phishing) mail

Heb je het gevoel dat de mail die je ontvangen hebt niet past in de huisstijl die je van de (zogenaamde) afzender gewend bent? Lijken er logo’s te ontbreken of zien ze er anders uit dan normaal? Dan kan je gegarandeerd zeggen dat je met phishing te maken hebt. Let ook altijd aandachtig op  het mailadres van de afzender. Ook spelfouten kunnen phishing verraden. Phishing mails maken ze vaak met buitenlandse teksten die ze vervolgens door een vertaalprogramma halen. Als je dus een vreemde zinsopbouw en/of taalfouten ziet zijn dit geen goede signalen en een duidelijke indicatie van phishing. Hieronder zie je zo’n voorbeeld:

Lantack ICT & Telecom phishing

 

 

Hulp nodig bij het voorkomen dat jij slachtoffer wordt van phishing?

Onze medewerkers staan voor u klaar om hier alles over te vertellen. Bel voor informatie naar 0164-650123 of mail naar support@lantack.com.

 

3. Klik nooit op een onbekende link in een (phishing) mail

Krijg je een mail van een organisatie met de vraag om op een link te klikken of een bestand via een link te downloaden? Pas dan goed op! Waarschijnlijk wordt er verteld dat je op deze manier makkelijker gegevens kunt invoeren of wijzigen. Wees je ervan bewust dat een organisatie dat normaliter niet van je verwacht. Trap hier daarom niet in. Voor je het weet heb je je pc, tablet of telefoon besmet met malware.
Om jouw data te beschermen tegen dit soort aanvallen kan je ook altijd zorgen voor een goede backup, lees hierover meer in ons artikel ‘Zo zorg jij voor een betrouwbare backup van je data!

 

4. Is het verstandig om direct te reageren op een phishing mail?

Een truc die ze in de phishing mail gebruiken is meestal de hoge druk die op jou als ontvanger wordt gelegd. Er wordt soms zelfs gedreigd dat je snel moet handelen omdat er anders een vervelende maatregel, zoals een blokkade van je rekening. De verzenders van de phishing mails willen je  paniek zaaien, in de hoop dat je snel reageert. Het is dus niet verstandig om direct te reageren op zo’n mail!
Wil je meer tips lezen over hoe jij Phishing snel kunt herkennen? Check dan Digital Trust Center van de overheid om meer te lezen over Phishing.

 

Ben jij goed op de hoogte van phishing en wil je jouw kennis testen? Of wil je kijken of je de juiste kennis hebt om phishing tijdig te herkennen? Start dan direct de test!

 

Close Menu