Datacenter

Oplossingen

Wat is een datacenter?

Een datacenter is een industrieel, hoog beveiligd pand, gebouwd met één doel: zorgen dat computerservers met digitale applicaties altijd blijven draaien, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Een storing in het datacenter zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je even niet kunt betalen met je bankpas.

Cloud, Artificial Intelligence, Internet of Things, 5G netwerken, Robotics, Virtual Reality… de digitalisering raakt alle vlakken van onze samenleving en ontwikkelt zich razendsnel.

Een datacenter is een industrieel, hoog beveiligd pand, gebouwd met één doel: zorgen dat computerservers met digitale applicaties altijd blijven draaien, 365 dagen per jaar, 7 dagen per week, 24 uur per dag. Een storing in het datacenter zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je even niet kunt betalen met je bankpas. Datacenters staan garant voor continuïteit. Dit houdt in dat, wat er ook gebeurt, de systemen en diensten van een datacenter altijd blijven doordraaien.

Voor het veilig houden van onze data is de fysieke beveiliging minstens net zo belangrijk als de digitale veiligheid – de cybersecurity. Zo hebben datacenter geavanceerde hekwerken en een beveiligde poort om ongewenste bezoekers buiten te houden. Bovendien zijn er meerdere videocamera’s en CCTV camera’s die toezien op de buitenkant van het gebouw en het terrein. De camera’s zijn op een zodanige wijze geplaatst dat één camera ook een andere bewaakt. Dit betekent dat, indien een van de camera’s uitvalt, er nog altijd monitoring is.

Steeds meer bedrijven, overheden en andere organisaties kiezen ervoor om hun IT-infrastructuur te migreren naar een datacenter. Een professioneel datacenter heeft redundante (meervoudig uitgevoerde) systemen die te duur zouden zijn voor de meeste bedrijven om zelf aan te schaffen en te onderhouden. Redundantie in data-infrastructuur, koeling en stroomvoorziening zorgen ervoor dat de gegevens en diensten van de klant altijd toegankelijk zijn, zelfs als de stroom bijvoorbeeld zou uitvallen.

Een datacenter is een goedkope oplossing om gebruik te kunnen maken van high-end en up-to-date apparatuur en service. Serverkasten en andere IT apparatuur die op de eigen locatie van het bedrijf staan (ook wel on-premise of in-house genoemd), kunnen bij groei vaak moeilijk uitgebreid worden vanwege letterlijke beperkingen in ruimte. Met datacenterruimte of colocatie kan wel flexibel en snel uitgebreid worden wanneer dat gewenst is of de noodzaak daartoe ontstaat.

Dankzij datacenters kunnen we thuis werken en leren, met een bankpas betalen en blijven we altijd verbonden, waar we ook zijn.

Maar hoe werkt een datacenter eigenlijk?

Lantack ICT & Telecom hoe werkt een datacenter?
1
Serverruimte In deze extra beveiligde ruimte bevinden zich de racks en servers van de klanten van het datacenter. Deze ruimte is volledig geconditioneerd, wat inhoudt dat de temperatuur en vochtigheid continu gereguleerd worden zodat de servers niet oververhitten of beschadigen. De servers zijn vaak onderling met elkaar verbonden door middel van patchsystemen.
2
MeetMe-room In deze extra beveiligde ruimte bevindt zich de apparatuur van de netwerkleverancier. Deze leveranciers zorgen voor alle verbindingen tussen de servers in de serverroom met de buitenwereld en het World Wide Web. De hiervoor gebruikte verbindingen zijn redundant (dubbel) uitgevoerd om de continuïteit van de verbindingen te waarborgen.
3
Uninterruptible Power Supply Dit systeem is het hart van de energievoorziening van het datacenter. Gewoonlijk draait een datacenter op elektriciteit die grotendeels duurzaam is opgewekt. Soms kan het gebeuren dat de stroom uitvalt. In die gevallen zal de UPS ervoor zorgen dat de servers in de serverroom continu worden voorzien van elektriciteit. Dat gebeurt als volgt: direct na het uitvallen van de stroom, zullen batterijen korte tijd de elektriciteit aanleveren. Dankzij de batterijen heeft het noodstroomaggregaat genoeg tijd om op te warmen, waarna deze het proces kan overnemen.
4
Koelsysteem Dit systeem zorgt voor de koeling van de servers. Om de warme lucht van de servers af te voeren, gebruiken datacenters veelal buitenkoeling. Dit houdt in dat de warmte wordt afgegeven aan de buitenlucht, terwijl de koelere lucht naar binnen wordt gebracht. In Nederland wordt tot 75% gebruik gemaakt van vrije lucht koeling. Alleen bij zeer warm en vochtig weer is water nodig om de warmteafgifte te versnellen door verdamping. Tegenwoordig wordt ook steeds meer gekeken naar manieren om deze restwarmte van servers af te geven aan een warmtenet. Op deze manier kan het b.v. worden ingezet voor het verwarmen van woningen en kantoren.
5
Fysieke beveiliging Fysieke beveiliging is zeer belangrijk bij datacenter. Vanwege de enorme hoeveelheid data die is opgeslagen op de servers, is het van essentieel belang dat alleen bevoegden toegang krijgen tot bepaalde delen van het datacenter. Om dit te garanderen, werken datacenters met verschillende beveiligingsschillen. Zo bestaat de buitenschil bijvoorbeeld uit het hekwerk en de binnenschil uit personeelssluizen en biometrische toegangssystemen. De meeste datacenters hebben daarnaast professionele beveiligers in dienst. Zij zijn de oren en ogen van het gebouw.
6
Brandveiligheidsysteem Een datacenter is ontworpen om zijn mensen, apparatuur en (klant) data te beschermen tegen brandgevaar. Traditionele brandbestrijdingssystemen zoals water en blusschuim kunnen het datacenter potentieel meer schade toebrengen dan goed doen, aangezien het de apparatuur en (klant) hardware beschadigt. Een datacenter is door middel van gasblusinstallatie is staat om bij de geringste rookdetectie de ruimte onmiddellijk te vullen met een gasmengsel waarbij een verspreiding van de brand wordt uitgesloten.
7
Network operations center (NOC) In het NOC worden de verschillende bedrijfskritische processen en systemen in het datacenter continu gemonitord via GBS of DCIM software. Hierdoor kan benodigd onderhoud preventief worden ingeschat en kan tijdig worden gereageerd op een eventuele uitval of zelfs een incident. Het kan hierbij gaan om randapparatuur zoals pompen, ventilatoren en koeling, maar ook om processen die te maken hebben met de servers en de connectiviteit.
8
Energievoorziening Elektriciteit is de belangrijkste brandstof voor datacenters. Juist om die reden zijn datacenters gebouwd op efficiëntie, want minder elektriciteit resulteert in minder kosten. Een no-brainer! Deze stroom wordt gebruikt om de servers van klanten te laten draaien. Daarnaast wordt een kleiner deel van de stroom gebruikt voor randapparatuur als koeling en ventilatie. De meeste datacenters hebben energiecontracten voor groene stroom. De grotere datacenters stellen veelal Power Purchase Agreements (PPA’s) op in samenwerking met windmolenparken.
9
Warmte koude opslag (WKO) Met een WKO kunnen datacenters hun koude opslaan in de grond. Wanneer de warmere dagen aanbreken, kunnen zij een beroep doen op deze opgeslagen koude zonder extra elektriciteit of water nodig te hebben. Naast koude kan ook warmte worden opgeslagen in de grond. Op koudere dagen kan deze worden ingezet door andere partijen bijvoorbeeld voor de verwarming van woningen, scholen en kantoren.
10
Kantoor- en vergaderruimtes
Datacenters besteden veel aandacht aan een prettige omgeving voor hun personeel. Zeker omdat de technische krachten en beveiligers soms ’s nachts werken, investeren datacenters continu in een positieve beleving. Daarnaast zijn er altijd voorzieningen voor klanten, leveranciers en andere bezoekers. Denk aan een ontvangstruimte, kantine, werkplekken en vergaderzalen.

Wij werken samen met de grootste hard- en software leveranciers

Lantack ICT & Telecom HP Business Partner
Lantack ICT & Telecom Microsoft Silver Partner
Lantack ICT & Telecom Fortinet Partner
Lantack ICT & Telecom Huawei Partner
Lantack ICT & Telecom Apple Authorised Reseller
Lantack ICT & Telecom Sophos Partner
Lantack ICT & Telecom Cisco Partner
Lantack ICT & Telecom Altaro Backup
Lantack ICT & Telecom ESET Partner
Lantack ICT & Telecom Ubiquiti Partner
F.Vermeulen Makelaardij & Taxatie logo

“In alle eerlijkheid kom ik superlatieven te kort om de dienstverlening te omschrijven. Bij Lantack weten ze wie hun klanten zijn en hoe daarmee om te gaan, of dat nu gaat om een organisatie met 500+ medewerkers of mij als éénpitter. Ik heb bewust gekozen voor een organisatie met veel kennis, maar wel om de hoek.”

Fauve VermeulenEigenaresse F. Vermeulen Makelaardij & Taxatie